Video, short of GIFje?
In de videolessen maken we video's, shorts en GIFjes. Wat is het verschil nou precies?
Je kunt een horizontale of een verticale video maken, net hoe het jou uitkomt. De horizontale video is de standaard video, hoe je hem op tv ziet. Film wordt van oudsher horizontaal opgenomen, al zijn de beeldverhoudingen wel veranderd. Vroeger was het tv-beeld bijna vierkant, en nu zijn de tv-schermen en ook de films langgerekter.
De verticale video, waarbij de film dus in de lengte wordt getoond, is iets van de laatste jaren. Tegenwoordig nemen mensen vaak met hun mobiele telefoon in de hand een filmpje op, in de stand hoe ze hem normaal ook vasthouden. Dan krijg je een verticale video. Ook wordt de mobiele telefoon heel veel gebruikt voor het kijken van video's. Zo zijn er social media platforms ontstaan waarbij de verticale video gebruikelijk is, zoals TikTok, SnapChat en Instagram. Deze verticale video's zijn vaak niet langer dan een minuut. Daarom worden ze ook 'short' genoemd. (Het Engelse woord voor kort).
Verder bestaan er nog GIFjes. Dat zijn continue bewegende beelden, die automatisch in je browser afgespeeld worden. Het is een 'loop' (spreek uit als loep) waarbij de hele tijd dezelfde beelden worden herhaald. Een GIF maak je door een opgenomen video te bewerken met een programma speciaal voor GIFjes. Je kiest een klein gedeelte van de video, en het programma zet deze beelden dan om in plaatjes die snel achter elkaar afgebeeld worden. Hierdoor lijkt het een filmpje, maar dat is het eigenlijk niet. Hieronder zie je van elke soort een voorbeeld.
Standaard video
De horizontale filmpjes is de klassieke versie van video's opnemen en kijken. In de horizontale stand worden (langere) films voor tv, bioscoop en YouTube gemaakt. Het bestand waarin zo'n video wordt opgeslagen, heet .MOV, .WAV, of MP4. Zo'n afkorting noem je een extensie. Een video wordt in zo'n bestand opgeslagen, zodat de computer de video op de juiste manier kan afspelen. Een MOV-bestand kun je starten door op de Play-button te drukken, zoals in bovenstaand filmpje.
De horizontale video's kun je op YouTube zetten, maar alleen als het door jou gemaakte beelden en geluid zijn. Je mag dus niet iets van een ander zomaar op YouTube zetten. Dit geldt ook voor muziek. Er zijn een hoop regels verbonden aan het gebruik van muziek in je video's op YouTube. In principe is het verboden om andermans muziek te gebruiken, tenzij je de rechten daarvoor gekocht hebt. Voor thuisgebruik is het wel toegestaan om muziek in je video's te plaatsen.
Short video
De verticale video's noemen we meestal shorts. YouTube heeft een apart gedeelte van het platform aan de verticale video's gewijd. YouTube Shorts. TikTok, Instagram en SnapChat maken ook gebruik van shorts. Shorts duren op z’n langst anderhalve minuut, 90 seconden, dus ze heten ook niet voor niets ‘short’ (=kort in het Engels).
Het bijzondere van shorts is dat de video vanzelf gaat afspelen, zonder dat je de Play-button in hoeft te drukken. De shorts herhalen zichzelf ook, net als GIFjes. Dit werkt alleen in het platform zelf. De speciaal daarvoor gecreëerde omgeving zorgt ervoor dat de filmpjes vanzelf afspelen. Dus ben je filmpjes aan het bekijken in TikTok, YouTube Shorts, SnapChat of Instagram Reels, dan spelen deze shorts zich vanzelf af en ze blijven doorgaan totdat je naar beneden 'swipet', om naar de volgende te gaan. Aan de video hierboven kun je zien dat je wel op de Play-button moet drukken, als je het filmpje wilt afspelen. Dat komt doordat je hem op dit moment op deze website afspeelt. Als je hem op YouTube Shorts gaat bekijken, kun je hem eindeloos achter elkaar door laten spelen.
Een voordeel van shorts is dat je bij deze korte video's wel degelijk muziek mag plaatsen in tegenstelling tot de langere horizontale video's.. Als je een short op Youtube, TikTok, SnapChat of Instagram plaatst, mag je elke muziek toevoegen, welk nummer je maar wilt. Je kunt dit gratis doen, zonder je zorgen te maken over copyright. Je zoekt het nummer gewoon op in de desbetreffende muziekbibliotheek, en voegt het toe. Deze regeling is alleen geldig voor shorts. De social media platforms hebben een regeling getroffen met de artiestenorganisaties, zodat de artiesten geen inkomsten mislopen.
GIF-bestand
Bovenstaande video is eigenlijk geen video, maar een GIFje. Vreemde naam he? GIF. Vooral in het Nederlands klinkt het vreemd, net alsof het giftig is. De bestandsnaam, .GIF, is een afkorting voor Graphics Interchange Format. Een GIFje is eigenlijk een afbeeldingenbestand. Het zijn meerdere afbeeldingen die snel na elkaar worden afgespeeld. Een GIFje speelt digitaal automatisch af, en blijft spelen. Het is een continue doorgaand filmpje. Dat is de speciale eigenschap van een GIFje. Doordat hij deze eigenschap heeft, heeft hij weer andere eigenschappen niet. Er zijn bijvoorbeeld minder kleurschakeringen mogelijk, de GIFjes duren nooit langer dan een paar seconde, ze zijn kleiner van formaat en zijn van lagere kwaliteit. Een GIFje kan geen audio (muziek) bevatten, omdat het dus eigenlijk een reeks afbeeldingen is.
kleiner GIF-bestand
Dit is de verticale versie van het GIFje. Hier zie je dat de kwaliteit iets beter lijkt. Dit komt doordat het een kleiner formaat heeft. De onscherpe kwaliteit valt dan minder op. Het GIFje bestaat uit een reeks stilstaande beelden achter elkaar, waardoor het beeld vloeiend lijkt te bewegen. Het leuke van een GIFje is dat hij automatisch af kan spelen, ook in WhatsApp of via de e-mail, of op een website, zoals je hier kunt zien.
Zelf een video of GIFje maken bij het green screen?
Nu je weet wat GIFjes, shorts en videobestanden zijn vind je het misschien leuk om met Green Screen Tijd een short of gewone video op te nemen. Of wil je jouw kennis en vaardigheden uitbreiden met onze Videolessen?
Andere blogposts
Green screen is Engels voor 'groen scherm'. Het is een groot groen doek, of een grote groene muur, eventueel in combinatie met een groen kleed op de vloer in de filmstudio. Het scherm wordt belicht door sterke daglichtlampen. Je kunt voor dit groene scherm gaan staan om een filmpje op te nemen. Door het green screen kun je later de achtergrond van de video verwijderen. Lees meer...
Als we een video hebben opgenomen bij het green screen, kunnen we daarna het beeldmateriaal in de computer gaan bewerken met een videobewerkingsprogramma om de groene achtergrond weg te halen. Bij Videoclub Haarlem gebruiken we hiervoor Final Cut Pro. Dat is een programma met uitgebreide mogelijkheden op het gebied van videobewerking. Lees meer...