Achtergronden
Als we een video hebben opgenomen bij het green screen, kunnen we daarna het beeldmateriaal in de computer gaan bewerken met een videobewerkingsprogramma.
Bij Videoclub Haarlem gebruiken we Final Cut Pro als videobewerkingsprogramma om de groene achtergrond weg te halen. Dat is een programma met uitgebreide mogelijkheden op het gebied van videobewerking. Het is net als Photoshop, het bekende fotobewerkingsprogramma, alleen dan bedoeld voor bewegende beelden. Je kunt er kleuren mee veranderen, de beelden groter of kleiner maken, inzoomen, uitzoomen, en ook één enkele kleur selecteren. Dat doen we met het groen van het green screen. De groene kleur verwijderen we, en de beelden van de mensen blijven over in beeld. Nu kun je een andere video of foto achter de mensen in beeld plakken, zodat het lijkt alsof deze mensen zich daadwerkelijk daar bevinden. Zo werkt het ook met het nieuws, of een weerman of -vrouw. De presentatoren zitten voor een green screen, en het wordt nabewerkt met de computer, zodat het lijkt alsof zij voor een grote wereldkaart of een mooi bewegend logo zitten.
Achtergronden weghalen
Zoals je op dit GIFje kunt zien, kun je al het groen van het green screen verwijderen. Dit doen we voornamelijk met Final Cut Pro, maar in onze videolessen gebruiken we ook een videobewerkings-app die InShot heet. Deze app heeft minder opties maar is wel gebruiksvriendelijker en werkt gemakkelijker. In deze programma's kun je meerdere lagen beeldmateriaal over elkaar heen leggen. Het meisje wat in bovenstaand GIFje in de green screen studio zit, vormt dan de bovenste laag. De groene kleur wordt verwijderd zodat die laag gedeeltelijk doorzichtig wordt. Dan wordt er nog een laag aangemaakt die onder het meisje geplaatst wordt, waardoor het net lijkt of zij heel ergens anders zit.
Achtergrond toevoegen
Zoals je op bovenstaand filmpje kunt zien, is al het groen van het green screen nu gewist. Nu kan er een nieuwe achtergrond toegevoegd worden, net hoe jij het wilt hebben. De achtergrond kan bijvoorbeeld een opname van een mooie plaats zijn, zoals bergen, een meer, een hoog flatgebouw of iets anders wat bij je filmpje past. Ook kun je grafische achtergronden gebruiken. Dat zijn beelden die getekend of bewerkt zijn met de computer, zoals in bovenstaand filmpje. De achtergrond kan stilstaand of bewegend zijn. De achtergronden kunnen in elkaar overlopen en er kunnen effecten toegevoegd worden. Er is veel mogelijk. We hebben een ruime keuze aan achtergronden bij Videoclub Haarlem en we maken steeds nieuwe bij. In de videolessen kun je zelf leren hoe je een nieuwe achtergrond toevoegt aan je green screen-video.
Andere blogposts
In de videolessen maken we video's, shorts en GIFjes. Wat is het verschil nou precies?Je kunt een horizontale of een verticale video maken, net hoe het jou uitkomt. De horizontale noemen we meestal een (standaard) video, omdat film van oudsher zo werd opgenomen. De verticale video wordt steeds vaker gebruikt, omdat mensen tegenwoordig met hun mobiele telefoon in de hand filmen. Lees meer...
Green screen is Engels voor 'groen scherm'. Het is een groot groen doek, of een grote groene muur, eventueel in combinatie met een groen kleed op de vloer in de filmstudio. Het scherm wordt belicht door sterke daglichtlampen. Je kunt voor dit groene scherm gaan staan om een filmpje op te nemen. Door het green screen kun je later de achtergrond van de video verwijderen. Lees meer...