Hoe werkt een green screen?

Green screen is Engels voor 'groen scherm'. Het is een groot groen doek, of een grote groene muur, eventueel in combinatie met een groen kleed op de vloer in de filmstudio. Het scherm wordt belicht door sterke daglichtlampen. Je kunt voor dit groene scherm gaan staan om een filmpje op te nemen. Het green screen zorgt ervoor dat je op een later moment de groene kleur op de achtergrond van het filmpje kan verwijderen.  

Verwijder al het groen

Van nature heeft een mens bijna geen groene tinten aan zijn of haar lichaam. Sommige mensen hebben wel groene ogen, maar die zijn niet zo knalgroen als een green screen is. Een green screen is expres zo knalgroen gemaakt, om te zorgen dat er zo min mogelijk overeenkomsten zijn met de kleuren van het menselijk lichaam. Als je filmbeelden hebt opgenomen en die in de computer gaat bewerken, kun je de groene kleur selecteren. De computer. kan alle pixels van het filmpje die een groene kleur hebben, selecteren en verwijderen. Dan blijft er in het beeldmateriaal alleen de persoon over die voor het green screen stond, want alle kleuren die niet knalgroen zijn, die blijven gewoon staan op het beeld. Je hebt daardoor een transparante achtergrond gekregen. Deze doorzichtige achtergrond kun je dan opvullen met een ander plaatje of video. Zo kun je met de computer andere mooie achtergronden toevoegen. Lees hier meer over in Achtergronden.

De green screen studio

Dit is het green screen in Videoclub Haarlem. Het beslaat een hoek van drie bij vier meter breed, en is drie meter hoog. Er ligt een groen kleed waardoor ook je voeten van de achtergrond kunnen worden gescheiden. Je kunt er met een beperkt aantal mensen tegelijk op staan. We hebben daarom een maximum van acht deelnemers.

Het scherm wordt belicht door sterke daglichtlampen. Dit helpt om scherpere beelden op te kunnen nemen op video. Ook staat er een daglichtlamp gericht op het green screen zelf, zodat de schaduwen van de deelnemers geminimaliseerd worden. 

Andere blogposts

Als we een video hebben opgenomen bij het green screen, kunnen we daarna het beeldmateriaal in de computer  gaan bewerken met een videobewerkingsprogramma om de groene achtergrond weg te halen. Bij Videoclub Haarlem gebruiken we hiervoor Final Cut Pro. Dat is een programma met uitgebreide mogelijkheden op het gebied van videobewerking. Lees meer...

In de videolessen maken we video's, shorts en GIFjes. Wat is het verschil nou precies?Je kunt een horizontale of een verticale video maken, net hoe het jou uitkomt. De horizontale noemen we meestal een (standaard) video, omdat film van oudsher zo werd opgenomen. De verticale video wordt steeds vaker gebruikt, omdat mensen tegenwoordig met hun mobiele telefoon in de hand filmen. Lees meer...

Of ga direct naar: